top of page

Pulveret er stærkt bearbejdet, hvilket kroppen ikke er designet til at nedbryde. 

Hvor sundt er dit proteinpulver egentlig?

Unge spiser flere og flere kosttilskud i håbet om større muskler og en mere markeret krop. Specielt proteinpulver bliver taget i stor grad af unge, men hvad indeholder dette velsmagende pulver med den positive indvirkning på kroppen?

Af Marie Omel Andersen

Antallet af unge, der benytter sig af fitnesscentre er de seneste år eksploderet. Samtidig med dette er antallet og ikke mindst brugen af kosttilskud også i stor stigning. Når det kommer til styrketræning, vælger mange; specielt drenge, at benytte sig af forskellige former for kosttilskud. Her er proteinpulveret i stor stil blevet meget populært at anvende. En af de sideeffekter træning har, er at man hurtigt bliver afhængig og bidt af det. Man har lysten til at træne mere og mere, og mange drenge benytter sig overvejende af proteinpulveret af en simpel grund – større muskler. I nutidens ungdom handler meget nemlig om at se godt og tiltrækkende ud, og derfor er dette et fokus for mange unge drenge.

 

Hvad består det af?

Det er videnskabeligt bevist, at protein er en essentiel kilde når det kommer til muskelopbygning, og i sig selv udfører proteinpulveret sit arbejde. Men hvad gemmer dette tilsyneladende ”magiske” pulver egentlig på? – og er det overhovedet så sundt som vi går og får banket ind i hovedet? Ifølge Videnskab.dk består de fleste proteinpulvere hovedsageligt af valle-protein udvundet fra komælk, hvilket der som sådan ikke er noget farligt i. Inden proteinpulveret kommes i bøtter, har det været under en kraftig forarbejdning og herefter en denaturering, der højst sandsynligt har fundet sted i et laboratorium. Ulempen ved dette er, at vores kroppe ikke er designede til at optage protein fra sådanne forarbejdede madkilder, og kroppen har derfor sværere ved, at genkende proteinet. Kroppen har nemmere ved at optage protein, der kommer fra naturligere fødevarer. Udover dette indeholder de fleste proteinpulvere også kunstige sødemidler, aromaer, konserveringsmidler, og andre tilsætningsstoffer. Det vil altså sige, at proteinpulveret er spækket med kemiske stoffer – noget der i hvert fald er værd at tænke over næste gang man står i supermarkedet, og overvejer proteinpulveret som et kosttilskud.

 

 

Er det sundhedsskadeligt?

Protein udgør en stor del af det daglige kostindtag, og folk der træner meget har nogle gange svært ved at få indtaget nok i løbet af en dag. Derfor benytter de sig af proteinpulveret, der kan virke som en nem udvej, da det tit også smager godt. Vi, her på redaktionen, har været ude og snakke med Læge, Niels Sommer fra Holte Lægerne, der udtaler: ”Protein er meget vigtigt for alle mennesker, og specielt for folk, der dyrker meget motion er det vigtigt for restitutionen. Det mange dog tænker er, at de bare skal have så meget protein som muligt, men det kan faktisk være farligt, at få for meget af det – og her er det især nyrerne, der står for skud. De kommer på overarbejde når man får indtaget for meget protein.” En kost bestående af et højt proteinindhold kombineret med proteinpulver kan, ifølge Niels Sommer, altså være en dårlig ide, da man risikerer et for højt proteinindtag. Ydermere fortæller han også, at det sagtens kan lade sig gøre at spise nok protein i løbet af en dag, hvis man bare sørger for en varieret kost.

bottom of page